Składniki: 300 g śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez 10 minut (jeśli śliwki wydają się Wam za kwaśne, możecie dodać trochę cukru). 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Uwaga: szklanka 200 ml Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem. 😊 Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki cukru 3 szklanki maku 3 łyżki kaszy manny Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g czekolady Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek i cukier puder i ponownie ubijam. Na koniec biorę łyżkę i rączką robię mazaje na cieście, żeby uzyskać niejednolity wzór. Połowę kremu rozprowadzam na śliwkach, a do drugiej połowy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Rewelacyjne i kuszące połączenie 😊 A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego Traktat o łuskaniu fasoli – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie.