Składniki na masę makową: 4,5 szklanki suchego maku mielonego 900 ml mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie 😊) ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Uwaga: szklanka 200 ml Mak zalewam 2 szklankami wrzącego mleka, mieszam i odstawiam. Ciasto wyciągam z piekarnika, wykładam masę makową, wyrównuję i na masie układam krateczkę z paseczków pozostałego ciasta. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej rozwałkowane ciasto (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przenieść do blaszki. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki 4 żółtka 220 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Dodaję kaszę mannę, mieszam i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. ¼ ciasta odkładam, a resztę rozwałkowuję na wielkość blaszki. Tradycyjny, na kruchym cieście, z dodatkiem kaszy manny.