Zupa gołąbkowa

Ewa
Obiad
21.01.2020 11:19
Zupa gołąbkowa

Bardzo polecam, nie tylko na czas remontu;) 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz ok. 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki papryka mielona ostra 150-200g ryżu 200g koncentratu pomidorowego olej Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Dodatkowo wszystko do przygotowania na jednym palniku, czyli w moim przypadku, gdy trwa u mnie remont kuchni i do dyspozycji mam właśnie jeden palnik, było wprost idealnie. Wystarczająca na 2-3 dni (w zależności od ilości osób i ich apetytów 😉 ). Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydawać długa, ale jak przyjrzycie się dokładnie, zauważycie, że połowę stanowią przyprawy. Każde z tych dań jest gęste i sycące i wystarcza na pożywny obiad na dwa dni. Dodajemy do garnka i gotujemy aż napęcznieje i stanie się miękki (dania wychodzi dużo, jeśli chcemy podać go przez dwa dni, ryż warto ugotować osobno). Kapustę kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę. Zupę można też zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2020/01/21/zupa-golabkowa/