Chaczapuri - serowe chlebki

Ewa
Zapiekanki
16.02.2021 10:19
Chaczapuri - serowe chlebki

Ciasto: - 300 g mąki pszennej - 125 ml kefiru - 125 ml śmietany (dałam 30%) - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli Nadzienie: - 300 g tartej mozzarelli - 100-120 g fety - 30 g masła - 2 ząbki czosnku - sól do smaku W przepisie zaintrygował mnie szczególnie pomysł na ciasto, które nie jest typowym drożdżowym wypiekiem z jakim pracowałam do tej pory. Moc palnika zmniejszamy i smażymy przygotowane placki z obu stron do zrumienienia (po około 5 minut z każdej strony). Masę serową dzielimy na 4 równe części, z każdej formujemy kulkę. Wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na płaski placek. Na ciepły placek wykładamy po kilka cienkich plasterków masła. Na środku umieszczamy kulkę serową, po czym zlepiamy ciasto. Chaczapuri – serowe chlebki Ostatnio bardzo polubiłam tego rodzaju jedzonko więc postanowiłam przetestować kolejny przepis (niestety zapomniałam spisać gdzie dokładnie go znalazłam). Odstawiamy na kilka minut, aż zacznie się pienić. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Ciasto również dzielimy na 4 części. Kładziemy je złączeniem do dołu i rozpłaszczamy na cienki placek przy pomocy wałka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/02/16/chaczapuri-serowe-chlebki/