CHLEBKI PITA

Beata
Przekąski
21.01.2020 11:13
CHLEBKI PITA

Drożdże wsypujemy do letniej wody i zostawiamy na jakieś 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. 2. Mąkę wsypujemy do dużej misy lub misy miksera/robota, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i na końcu dodajemy wodę z drożdżami. Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 i 1/4 szklanki letniej wody - 3 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli 1. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulę i dostawiamy na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło. 6. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni C z blaszką na której będziemy piekli pity w środku (blaszka musi być dobrze nagrzana). Na deskę dajemy pergamin i układamy na nim nasze rozwałkowane ciasto. 3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Wyrośnięte krążki smarujemy delikatnie oliwą i ostrożnie razem z papierem zsuwamy na rozgrzaną blaszkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2020/01/chlebki-pita.html