Składniki Porcja dla 4 os. cukinia okrągła, 4 szt. mięso mielone, 500 g cebula, 1 szt. czosnek, 1 ząbek pomidory krojone w puszce lub świeże, 400 g bułka (najlepiej czerstwa), 1 szt. jajko, 1 szt. sól i pieprz, do smaku ostra papryka w proszku, do smaku natka pietruszki, 1-2 łyżki pokrojonej olej, 3-4 łyżki ser tarty (u mnie mozzarella), do posypania na wierzchu Wykonanie Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy górną część i wydrążamy środek. *powinny lekko zmięknąć, ale nie za bardzo bo będą się rozpadać *można je też wrzucić w całości do wrzącej lekko osolonej wody i gotować ok 10 min., następnie jak wyżej: odciąć górną część i wydrążyć środek Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, część wydrążonego środka z cukinii i pomidory (smażymy do czasu kiedy odparuje sok z pomidorów). Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy ok 10 min. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉