Składniki: ( z podanej porcji wychodzą dwa makowce) Ciasto: - Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki - Masło 30 g - Mleko 150 ml - żółtka 2 - Drożdże 20 g - Cukier puder 50 g Masa makowa: - Masa makowa z puszki 850 g - Białka 2 przygotowanie: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę maki, łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału: Zdjęcia czytelników: Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką. Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką. W tym czasie ubić białka na sztywno. W tym czasie ubić białka na sztywno.