Ten chlebek jest niesamowicie prosty, potrzebuje tylko czasu 😉 Zajrzyj też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki –chleb pszenny na zakwasie – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – foccacia z rozmarynem – cebularze – chlebek pszenny – przepis podstawowy CHLEB Z SAMYCH ZIAREN Przygotowanie: około 1,5 h, oraz 36 h namaczania i rośnięcia Ilość porcji: 1 chleb ok 1 kg SKŁADNIKI: – 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej – 4-5 łyżek ziaren słonecznika – 1-2 łyżki innych dodatków (ziarna dyni, otręby, inne) Przygotowanie: Kaszę gryczaną wypłucz pod bieżąca wodą na sitku, a następnie przesyp do miski, zalej wodą tak aby zakrywała ją na kilka centymetrów i pozostaw tak na 24 h. Bo jednak przyzwyczajona jestem zapewne tak jak wy do przysłowiowej kanapki z serem czy wędliną którą na szybko mogę zrobić sobie na śniadanie czy kiedy zrobię się odrobinę głodna. Aby zrobić chlebek na przykład w niedzielę rano rozpocznij od namaczania w piątek wieczorem. Dziś mam przepis dla Tych z Was którzy lubią jeść naprawdę wysokiej jakości ziarniste pieczywo, oraz dla tych którzy muszą ograniczać gluten. Oczywiście w sklepach możemy znaleźć coraz więcej różnych rodzajów chleba czy innego pieczywa, ale mam wrażenie że wraz ze zwiększeniem asortymentu spada drastycznie jego jakość. Po 12 h wstaw chlebek do zimnego piekarnika i ustaw w nim temperaturę 180 st C.