Gazpacho z grzankami

Ewelina
Zupy
02.06.2014 15:04
Gazpacho z grzankami

Przepis

Składniki dla 4 osób:

750 g bardzo dojrzałych pomidorów

pół ogórka

1 czerwona cebula

1 mała czerwona papryka

2 ząbki czosnku

2 - 3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

sól, pieprz

200 ml bulionu drobiowego

4 kromki chleba

masło

łyżeczka chilli

2 łyżki cukru

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka i cebulę obrać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Wszystko razem zmiksować, dodać czosnek, sok z cytryny, oliwę i rozprowadzić bulionem drobiowym. doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kromki pokroić w kostkę, oprószyć chilli, wymieszać i zrumienić na maśle. W miskach posypać gazpacho grzankami.