kasza manna, 2 łyżki sól i pieprz ziołowy, do smaku przyprawa do mięsa mielonego, do smaku czosnek granulowany, do smaku papryka słodka w proszku, do smaku papryka ostra w proszku, do smaku 10 plasterków boczku wędzonego 3-4 łyżki oleju masło, do posmarowania kalafiora Mięso mielone przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną i odsączoną kajzerkę, kaszę manną, drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy (musicie próbować w trakcie, mięso powinno być mocno przyprawione, bo kalafior jest mdły). Następnie parzymy do we wrzątku ok. 7-8 min lub na parze ok 10 min. (musi lekko zmięknąć, nie ugotować się) i odstawiamy do wystudzenia. Skladniki kalafior, (duży) mięso mielone, 500 g cebula, 1 szt. jajko, 1 szt. bułka, najlepiej czerstwa, 1 szt. mleko lub woda, do namoczenia bułki Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię i pieczemy jeszcze ok 10 min. żeby kalafior i boczek ładnie się przyrumienił. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki oleju, układamy kalafiora, smarujemy go miękkim masłem i obkładamy plastrami wędzonego boczku.