Carpaccio z pieczonego buraka

Magdalena
Sałatki
18.01.2020 20:00
Carpaccio z pieczonego buraka

Można ją przygotować również z buraka surowego, jednak moim zdaniem pieczenie dodatkowo podkręca jego słodki smak 😉 Składniki Porcja dla 2 osób burak, 2 szt. (średnie) ser feta lub kozi, ok 50 g rukola, 1 garść pestki słonecznika lub dyni, ok 1 – 2 łyżek oliwa z oliwek, 3 łyżki sok z połowy cytryny ocet winny (jabłkowy) pieprz grubo mielony, do smaku Wykonanie Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 1 godziny, góra-dół. Na wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Sposobów na tą przekąskę jest wiele, jak choćby najbardziej nam znane carpaccio z wołowiny. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/carpaccio-z-pieczonego-buraka/