Składniki Porcja dla 2 osób - pierś kurczaka, 1 podwójna - przyprawa do kurczaka lub grilla (ulubiona), 2-3 łyżki - czosnek, 1 ząbek - jajko, 4 szt. - młode ziemniaki - świeży koperek - maślanka - olej, 100 ml - sól i pieprz, do smaku Wykonanie - Pierś kurczaka myjemy i suszymy. - Przygotowujemy marynatę: – do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do kurczaka lub grilla i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie mieszamy (w wersji beztłuszczowej kurczaka posypujemy po prostu przyprawą do kurczaka lub grilla). Propozycja podania: na talerzu wykładamy ziemniaki, grillowaną pierś kurczaka, na jej wierzchu układamy usadzone jajko. Poniżej propozycja zdrowego, wiosennego obiadu z dodatkiem młodych ziemniaczków przygotowanych na parze, z koperkiem i obowiązkowo szklanką maślanki 😉 - Piersi kurczaka dokładnie moczymy w marynacie (najlepiej na ok godzinę przed grillowaniem). - Grillujemy z obu stron do czasu kiedy mięso będzie gotowe (czas grillowania jest uzależniony od tego jak przygotowane mięso lubisz, bardziej soczyste czy mocniej upieczone).