seler naciowy, 1 pęczek pomidory świeże lub krojone z puszki, 4-5 szt. lub 1 puszka domowa kostka warzywna/bulionetka, do smaku pieprz czarny mielony, do smaku chilli lub ostra papryka, do smaku passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki (opcjonalnie) natka pietruszki, 1 pęczek liść laurowy, 3-4 ziele angielskie, 5-6 szt. pieprz kulki, 5-6 szt. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – zupa powinna być dość pikantna (uwaga jednak z chilli i ostrą papryką bo ich nadmiar może spowodować, że zupa stanie się gorzka). Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę. Składniki (na duży garnek) biała kapusta, 1 spora główka cebula, 6 szt. (duża) papryka zielona, 2 szt. Pomijając aspekt dietetyczny polecam ją szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dzięki dużej ilości pikantnych przypraw jest rozgrzewająca i zdrowa. Wszystkie warzywa, domową kostkę warzywną/bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarna przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.