Składniki Porcja dla 2 osób kalarepa, 2 szt. duże mielone, 500 g (np. z łopatki wieprzowej lub wieprzowo-wołowe) cebula, 1 duża czosnek, 2 ząbki pomidor świeży, 1-2 szt. przecier pomidorowy, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka kmin, 1/3 łyżeczki papryka słodka, 1 łyżeczka papryka ostra, 0,5 łyżeczki natka pietruszki sól i pieprz, do smaku olej rzepakowy Wykonanie Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek smażymy do lekkiego zrumienienia. Wydrążoną część kalarepy kroimy drobno i dorzucamy do sosu (jeśli jest jej zbyt dużo to mamy dodatkowo chrupiącą przekąskę na wieczór 😉 Wydrążone kalarepy gotujemy na parze około 10 minut (można je również ugotować w wodzie). Dno naczynia żaroodpornego smarujemy delikatnie olejem, wkładamy kalarepy i pieczemy, pod przykryciem, w temp. 180 stopni przez ok.30-40 minut – do miękkości (w zależności od wielkości). Kalarepy obieramy, odkrawamy górną część (tzw. kapelusik) i wydrążamy środek, uważając żeby nie zrobić dziur w ściankach (ok. 1 cm od brzegów). Smacznego 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynów, pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy.