ciasto mąka pszenna, ok 500-650 g drożdże instant, 14 g cukier, 5 czubatych łyżek ciepłe mleko, 250 ml jajka (duże), 4 szt. roztopione masło, 100 g sól, szczypta nadzienie jagody, 2 szklanki cukier, 1-1,5 łyżki mąka ziemniaczana, 1 łyżka dodatkowo 4-5 łyżek mleka, do posmarowania składniki na lukier (cukier puder, 1 szklanka + śmietana 18%, 1 łyżka) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość około 1 cm. Lekko przestudzone jagodzianki smarujemy lukrem (przepis TUTAJ Smacznego 🙂 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 12-15 min., do czasu kiedy się zarumienią na złoty kolor. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Gotowe jagodzianki układamy, miejscem sklejenia do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Wykonanie Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, jajka, mleko, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut.