Składniki Porcja dla 4 osób filet z łososia (zmielony), 500 g koperek, 2 pęczki cebula, 1 szt, (mała) czosnek, 1 ząbek jajko, 1 szt. bułka, 1 szt. (mała, czerstwa) bulion warzywny, 1 l liść laurowy 2 szt. ziele angielskie, 3 szt. przyprawa do ryb, 1 łyżka sól i pieprz, do smaku śmietana 30%, 100 ml mąka, do zagęszczenia sosu, ok 2-3 łyżeczek Wykonanie Bułkę zalewamy wodą, moczymy ok 10 min. (do momentu aż będzie bardzo miękka) i odciskamy z wody. Do dużej miski przekładamy łososia, dodajemy wyciśniętą bułkę, jajko, drobno pokrojoną cebulę i czosnek (możecie zetrzeć na tarce na małych oczkach), 1 pęczek pokrojonego koperku, przyprawę do ryb, sól i pieprz do smaku. Z powrotem wrzucamy klopsiki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min., od czas do czasu delikatnie mieszając. Wyjmujemy klopsiki z garnka (łyżką cedzakową) i wlewamy do niego rozrobioną mąkę (gęstość sosu należy regulować dolewaną mąką), chwilkę gotujemy, mieszając, do zgęstnienia sosu.