Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe (6 składników)

Wilk
Ciasta
18.01.2020 18:51
Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe (6 składników)

Przepis inspirowany: Emma’s Goodies Cinnamon rollsDrukuj przepis Składniki ► mleko [180 ml / 3/4 szklanki] ► cukier [50 g / 1/4 szklanki do ciasta + 70 g / 1/3 szklanki do nadzienia(do nadzienia polecam cukier trzcinowy)] ► masło [50 g /1/4 szklanki do ciasta + 50 g / 1/4 szklanki do nadzienia] ► drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych] ► jajko [1 sztuka] ► mąka [360 g] Na polewę (opcjonalnie) ► serek kremowy typu almette [25 g / 1 czubata łyżka] ► śmietanka kremówka [20 g/ 2 łyżki] ► cukier puder [50 g / 1/2 szklanki] *W tym momencie można wyjąć masło z lodówki jeśli je tam trzymacie, bo do nadzienia będzie nam potrzebne masło w temperaturze pokojowej :) *UWAGA: na tym etapie można zamrozić bułeczki lub wstawić je do lodówki na noc jeśli chcecie je piec następnego dnia. Polecam piec w głębszej blaszce do ciasta, ułożyć je tak, aby ślimaczki po drugim wyrośnięciu się stykały (jak na zdjęciu). Zagniecione ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (nie musi być idealnie, ale im bardziej się postaramy, tym więcej foremnych rollsów nam wyjdzie). Jak już wspominałam, zależy nam na wilgotności, a każda minuta w piekarniku sprawia, że woda ucieka z ciasta i mamy jej coraz mniej. W przeddzień pieczenia wystarczy wyjąć je na noc do lodówki, a ok. 30-60 min. przed pieczeniem wystawić do wyrośnięcia. To dzięki niej zamiast suchej buły z pieca wyciągamy wypiek, który rozpada się w dłoniach i rozpływa w ustach. Takie bułeczki można przygotować i wstawić na noc do lodówki (w przepisie zaznaczyłam ten moment gwiazdką). Pierwsza wersja jest jednak łatwiejsza, tworzy mniej bałaganu, ciasto łatwiej się zawija, a nadzienie jest niesamowicie aromatyczne i wilgotne, taką więc wersję polecam :) Akurat w tym przepisie warto też użyć lukru, który rozprowadzony cienką warstwą po bułeczkach stworzy barierę ochronną i pozwoli zachować wilgoć na dłużej. - Piec w 180 stopniach przez 17-19 min (zależy od piekarnika, należy obserwować), do momentu, aż bułeczki się zrumienią. Mówi się, że z suchych drożdży instant nie trzeba robić rozczynu i można od razu sypać je do mąki. Pokroić roladę na kawałki o szerokości ok. 3 cm i ułożyć płasko w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To jak w cieście na chleb czy pizzę, gotowy wypiek jest niesamowicie sprężysty, wewnątrz widać duże bąbelki powietrza. Są nie tylko ciepłe i rozpływające się w ustach, ale cały dom wypełnia obłędny aromat cynamonu. Im elastyczniejsze ciasto, tym chętniej ,,wraca do swojej formy, co oznacza upierdliwie, mozolne wałkowanie (ponownie przywołam przykład pizzy :)) Dlaczego ciasto drożdżowe wychodzi twarde i suche? Po nocnym chłodzeniu wystarczy wyjąć je do temperatury pokojowej i zostawić do drugiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Ciasto z dużą zawartością masła jest niesamowicie delikatne, puszyste i lekkie, mimo bogatego, maślanego smaku. Wystarczy, że góra się lekko zarumieni, nie muszą być całkowicie brązowe z każdej strony. - W miseczce utrzeć 50 g masła z cukrem i cynamonem. Zbyt długo pieczone rollsy będą nie tylko pokryte zapieczoną, twardą skorupą, ale też suche w środku. Nie ukrywam, te bułeczki są absolutnie najlepsze w dzień pieczenia. Wyłożyć je na tackę przykrytą papierem do pieczenia i po godzinie można zdejmować i wrzucać do woreczka. Błąd 4: Złe przechowywanie Kiedy już walczymy o utrzymanie wilgoci w cieście, po upieczeniu należy dobrze je przechowywać. Co więcej, ciasto wzbogacone o dużą porcję masła będzie się łatwiej i przyjemniej wałkować. Jeśli rozczyn nie wyrośnie, nie ma mowy o dalszym robieniu ciasta. W tym samym momencie można także zamrozić bułeczki. Jeśli mleko jest ciepłe, ale nie gorące(!) można dodać drożdże. Te suche często leżą na półkach miesiącami i mimo, że data przydatności jest aktualna mogły zwietrzeć. Przygotowanie - Do rondelka przełożyć mleko, 50 g masła i 50 g cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/01/cinnamon-rolls-delikatne-buleczki-cynamonowe-6-skladnikow.html