Pączki idealne – poradnik z filmikiem!

Asia
Ciasta
18.01.2020 19:11
Pączki idealne – poradnik z filmikiem!

Składniki: Rozczyn: 150 ml mleka 2 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych 2 łyżki mąki pszennej Ciasto : 600 g mąki pszennej 60 g cukru 3 jajka 70 g rozpuszczonego masła 32 g cukru wanilinowego 100 ml mleka 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki Dodatkowo: marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny polewa czekoladowa : 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady i 3 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36% około 3/4 l oleju Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową Ciasto na pączki jest luźne i odrobinę rzadsze niż tradycyjne drożdżowe, dlatego nie można je zbytnio podsypywać mąką Jest wiele przepisów, w których dodaje się mnóstwo żółtek, a moim zdaniem lepsze jest dodanie całych jajek Wyrabiam ciasto za pomocą miksera z hakiem przez około 10 minut, wcześniej wykonuję osobny rozczyn drożdżowy. Wyrobione ciasto najlepiej formować ręcznie (u mnie się na to mówi, że je “kulamy formując w idealną kulkę), jeżeli nie potrafisz to lekko rozwałkuj ciasto i wycinaj za pomocą szklanki Temperatura smażenia pączków to ok. 175 stopni i najłatwiej jeżeli posiadasz termometr cukierniczy, lecz bez niego również sobie poradzisz jak ja to rozgrzewamy olej. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny. Jeżeli widzę, że rozczyn nie podwoił swojej objętości tzn., że jest on źle wykonany lub drożdże były stare i nie ma sensu kontynuować ciasta, bo ono kompletnie nie urośnie. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. To powoduje, że unosi się na powierzchni tłuszczu i zanurzony w nim jedynie do połowy, a nie opada na dno. Nagrałam dodatkowo filmik, który jest zamieszczony poniżej, aby jak najwięcej osób zdecydowało się w tym roku wykonać własne pączki i już nie mogę się doczekać od Was zdjęć Waszych pączuszków. Zdaję sobie sprawę, że ile gospodyń tyle przepisów, ale ten przepis jest u nas w rodzinie już od wielu lat i muszę przyznać, że pączki wychodzą z niego genialne. Nie wstydzę się tego powiedzieć, ale były spalone, twarde, a właśnie chodzi o to żeby ciasto było lekkie jak piórko, delikatne, puchate oraz rozpływające się w ustach. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super wyrobione ciasto oraz idealna temp. oleju. Przepis na: Przepis na pączki – poradnik z filmikiem! Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc sprawdzony przepis na pączki Wam się z pewnością przyda! Następnie stawiamy na średnim gazie i gdy chcę sprawdzić, czy olej już wystarczająco się nagrzał to kładę mały kawałek ciasta. Pączki domowe Dodatkowe wskazówki: Ta upragniona przez wszystkich jasna “obręcz na pączkach powstaje gdy pączek jest idealnie wyrośnięty i lekki jak chmurka. Krok 7 Na patelni rozgrzewam olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej. Ten przepis na pączki z pewnością Wam się spodoba! np. Lubella lub Mąka Basia Zdecydowanie lepsze są drożdże świeże (z drożdży instant również wyjdą, lecz moim zdaniem nie wychodzą aż tak puchate) Najlepiej je smażyć w mniejszym garnku, tak aby pączek swobodnie w nim sobie pływał i nie dotykał dna naczynia. Jak dla mnie domowy, własnoręcznie wykonany pączek smakuje wtedy milion razy lepiej niż ten ze sklepu i muszę przyznać, że z każdym rokiem wychodzą mi one coraz smaczniejsze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/paczki-idealne-poradnik/