Sałatka z cukinii do słoików

Magdalena
Przetwory
17.01.2020 17:04
Sałatka z cukinii do słoików

Składniki Porcja na 6 słoików o pojemności 300 ml cukinia, 2 kg cebula, 2 szt. (duże) marchew, 2 szt. papryka kolorowa, 0,5 kg sól, 4 łyżki olej, 6 łyżeczek Zalewa ocet, 10 %, 2/3 szklanki woda, 1/3 szklanki cukier, 1 szklanka pieprz czarny ziarna, 12 szt. ziele angielskie, 6 szt. liście laurowe, 6 szt. gorczyca ziarna, 1 łyżka Wykonanie Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy – ja robię to w piekarniku – szczegóły dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ Smacznego 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryki kroimy w małe paseczki i dodajemy do miski z cukinią. Do cukinii i cebuli dodajemy 4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły soki. Sałatka z cukinii w słodko-kwaśniej zalewie to wyjątkowy smak i kolory lata zamknięte w słoiczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/salatka-z-cukinii-do-sloikow/