Składniki Porcja na ok 2,5 l żurku ciepła przegotowana woda, 500 ml mąka żytnia razowa typ 2000, 1 szklanka czosnek, 4 ząbki liście laurowe, 3 szt. ziele angielskie, 5 kulek pieprz czarny, 5 kulek Łyżkę mąki i i łyżkę płynu z zakwasu można odstawić w osobnym słoiczku w lodówce i użyć jako zaczyn do kolejnego zakwasu. Sprawdź po 4 dniach, jeśli zakwas jest kwaśny w odpowiadającym Ci stopniu oznacza to, że jest już gotowy. * Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać do zakwasu skórkę chleba razowego na zakwasie lub łyżkę soku z ogórków kiszonych. Przygotowanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmie Wam dosłownie chwilkę, potem tylko 4-6 dni oczekiwania i gotowe. Gotowy zakwas przelewamy do butelki lub słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Jeśli będziecie przygotowywać kolejny zakwas, wyciągacie z lodówki, dodajecie niecałą szklankę mąki i zalewacie 500 ml przegotowanej wody. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉