Składniki Porcja na 3 grzanki pieczywo tostowe (u mnie pełnoziarniste), 3 szt. ser mozzarella, 1 kulka (100 g) pomidor, 1 szt. świeża bazylia, kilka listków gęsty ocet balsamiczny lub sos z granatu*, do polania Wykonanie Pieczywo tostowe opiekamy w tosterze, opiekaczu do kanapek lub na patelni. Badacze wychwalają zdrowotne właściwości sosu z granatów – jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom, wpływa korzystnie na mięsień sercowy. Do jego wyrobu wykorzystuje się odmianę granatów zwaną cin narı, która hodowana jest specjalnie z myślą o produkcji sosu. Najważniejszą zaletą sosu z granatów jest wyśmienity posmak, jaki nadaje on sałatkom i marynatom do mięs. Sos z granatów jest bardzo gęsty, ma ciemną barwę i słodko-kwaśny smak.