Składniki mąka zwykła, 200 g mąka pszenna typ 650, 200 g drożdże instant, 7 g ciepła woda, 300 ml oliwa z oliwek, 4 łyżki + do polania ciasta cukier, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka sól gruboziarnista, do posypania na wierzchu ulubione dodatki: u mnie – pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czerwona cebula, gałązki świeżego rozmarynu, listki świeżej bazylii Wykonanie Wszystkie suche składniki (oprócz gruboziarnistej soli) mieszamy ze sobą. Obficie polewamy oliwą i delikatnie wciskamy dodatki (u mnie: pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, czarne oliwki przekrojone na pół oraz pokrojona na mniejsze piórka czerwona cebula. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można uformować duży prostokąt lub podzielić na mniejsze chlebki. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Ps. Focaccię można przygotować z ulubionymi dodatkami. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 godziny.