Składniki Porcja na ok 25 szt. średniej wielkości knedli ziemniaki, 1 kg mąka pszenna, 20 dag mąka ziemniaczana jajka, 3 szt. śliwki węgierki, 25 szt. cukier wanilinowy, (opcjonalnie) jogurt naturalny lub śmietana miód lub cukier, do smaku Przekładamy je do dużej miski i dodajemy mąkę pszenną, jajka i mąkę ziemniaczaną (dodajemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Stolnicę lub blat posypujemy mąką i wykładamy część ciasta, zagniatamy i robimy wałek, który kroimy (jak kopytka) w ok 5 cm części. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż – nie nacinamy do końca i wyjmujemy pestkę. . Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoni, wkładamy śliwkę (można posypać każdą śliwkę łyżeczką cukru wanilinowego) Po chwili delikatnie wzruszamy je drewnianą łyżką, aby oderwały się od dna.