Przepis
Inspiracją był przepis ze strony MojeWypieki.com
Składniki na spód:
300 g ciasteczek oreo
60 g masła w temperaturze pokojowej
krem truskawkowy:
350 g truskawek
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 pełne łyżki żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzonej)
mus truskawkowy:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
200 ml gorącej wody
200 g truskawek
Ciasteczka zmiksować z masłem przy użyciu malaksera, do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową wsypać do formy do tarty (średnica 30 cm), wgnieść w dno i boki, wyrównać i wygładzić. Odstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Dodać do galaretki i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzać. Zmiksować blenderem na gładką masę i doprowadzić do wrzenia. Do gorącej masy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie pozostało grudek (można ponownie zmiksować blenderem). Wystudzić do temperatury pokojowej.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać porcjami do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony wcześniej spód, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Kiedy pierwsza warstwa stężeje, wylać na nią schłodzony mus truskawkowy. Ponownie włożyć do lodówki i odstawić do stężenia.
Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego :)