Przepis
Kasza jaglana z warzywami w sosie Teryaki
szklanka kaszy jaglanej
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół cukinii
15 ml sosu teryaki
3 łyżki oliwy
sól pieprz do smaku
Kasze płuczemy na sitku, przelewamy wrzątkiem. Ja mam taki patent, że gotuję wodę w czajniku, połową przelewam kaszę, a z drugiej odmierzam 2,5 szklanki wrzątku i zalewam przepłukaną kaszę w garnku i od razu na ogień. Kaszę gotujemy aż wchłonie cała wodę, a potem ładujemy w pierzyny bądź piernaty wkładamy co by się nam ślicznie upróżyła. Często element ten jest pominięty przez głodną gawiedź, która żąda natychmiastowego wydania posiłku.
Cebulę podsmażamy na oliwie, jak już się ładnie zeszkli wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i posiekany czosnek i dalej podsmażamy. Pół cukinii obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw strugamy wąskie paseczki. Kiedy papryka będzie już sprężysta, dorzucamy cukinię, która potrzebuje tylko 1-2 minutki aby być gotową, solimy, podlewamy sosem Teryaki i gotowe.
Kompozycja warzyw jest dowolna, taką konfigurację uwielbia moja córa to i taką jej robię.
Smacznego!