Chłopski garnek

Kasia
Obiad
08.01.2020 9:16
Chłopski garnek

Chłopski garnek Chłopski garnek – składniki: 300 g kiełbasy np podwawelskiej 300 g wędzonego boczku 2 cebule 2 marchewki 1 duża czerwona papryka 10 średnich kapeluszy pieczarki 2 szklanki wody lub rosołu (lepsze na bulionie) puszka białej fasoli puszka passaty pomidorowej olej do smażenia łyżka ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej papryki dwie szczypty ostrej papryki sól i pieprz do smaku. Spotkałam się z wieloma wariantami przygotowania tego dania, gdzie składnikami były np. kapusta kwaszona czy zwyczajna, ale był też jej brak w liście składników. Chłopski garnek – wykonanie: W dużym garnku, np. żeliwnym, czy z takim o grubym dnie przeznaczonym do smażenia, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w paski oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, aż się lekko zarumienią a tłuszcz wytopki (kilka minut). Następnie dodać marchew pokrojoną w plasterki, gorący bulion oraz pozostałe przyprawy. U mnie zawsze najchętniej idzie w parze z bułeczkami parowanymi. Mając trzech mężczyzn w domu, wiem, że po takim obiedzie będą bardzo zadowoleni. Bardzo polecam osobom, które lubią się w daniach jednogarnkowych. Sprawdzić smak, regulując w razie potrzeby sól czy pieprz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2020/01/chlopski-garnek.html