Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 2 kg karkówki 2 łyżki stołowe peksoli 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca pieprz ziarnisty majeranek do smaku 3-4 ząbki czosnku 1 litr rosołu 1. Po wyjęciu po tych siedmiu dniach mięso umyć, osuszyć, a następnie włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem wędliniarskim, następnie obsmażyć na patelni z każdej strony. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 2 godzin (1 godz na 1 kg mięsa). Mięsko idealne na kanapki lub można przygotować sos i będzie na obiad :-) 2. Przechowywać w lodówce około 7 dni i obracać 2-3 razy dziennie. Nie mogłam się jakoś po tych świętach ogarnąć i dlatego pierwszy post w tym roku dopiero dzisiaj. Teraz mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.