Dieta: wegetariańska 150 g gorzkiej czekolady 5 płaskich łyżek kakao - 40 g kostka masła - 200 g 1,5 szklanki mąki pszennej - 240 g 2 małe jajka około 3/4 szklanki cukru pudru - 130 g płaska łyżeczka sody 50 g orzechów ziemnych prażonych, solonych Ciastka czekoladowe Formę z ciasteczkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Należy jednak pamiętać o tym, że tylko prawdziwa czekolada (lub dobrej jakości czekolada mleczna) prawidłowo połączy się z masłem (bez grudek, czy też oleistej konsystencji). Ciasteczka czekoladowe można przechowywać w puszce lub też w papierowych woreczkach i szczelnych pojemnikach nawet kilka dni. Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 150 stopni z termoobiegiem. Do miski, w której będą mieszane wszystkie składniki wsyp 1,5 szklanki, czyli 240 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Porada: Pod sam koniec bardzo często dodaję do masy łyżkę lub dwie rumu lub też kilka kropel aromatu migdałowego, czy też pomarańczowego.. Do miski z sypkimi składnikami wsyp też 130 gramów, czyli około 3/4 szklanki cukru pudru. Czekoladę z masłem można też roztopić w kąpieli wodnej. Można je piec na raz używając dwóch szuflad, ale jest to opcja pieczenia tylko dla piekarników w termoobiegiem. Do pieczenia z termoobiegiem temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 160 stopni. Porada: Można użyć też czekoladę gorzką pół na pół z mleczną. Z podanej ilości składników wyszło mi 30 ciasteczek formowanych z masy wielkości małego orzecha włoskiego. U mnie było to 100 gramów czekolady gorzkiej 70 % oraz 50 gramów czekolady gorzkiej 85 %. Porada: Jeśli nie planujesz dodawać do masy orzechów prażonych solonych, to do sypkich składników dodaj też sporą szczyptę soli. Ciastka lekko tylko rozchodzą się na boki w trakcie pieczenia. Razem z masłem umieść w rondelku połamaną czekoladę. Z ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układaj je w jeden obok drugiego na formie wyłożonej papierem do pieczenia. W kaloriach uwzględniłam też dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Całą kostkę masła, czyli 200 gramów, umieść w rondelku. Wbij dwa małe lub też średnie jajka i dodaj bardzo drobno posiekane orzeszki ziemne prażone, solone. Możesz też orzechy ziemne zastąpić prażonymi migdałami, orzechami pekan lub nerkowca a nawet orzechami laskowymi.