Do zrobienia churros potrzebujesz: średniej wielkości patelnia do smażenia ciastek na oleju; szczypce do przewracania i wyławiania churros z tłuszczu (może być też płaskie sitko metalowe); szpatułka z gumowym końcem do mieszania ciasta lub drewniana łyżka; mikser ręczny (nie jest konieczny, ale ułatwia i przyspiesza pracę z ciepłym ciastem); rękaw cukierniczy o rozmiarze minimum 35 cm; tylka w kształcie gwiazdki o średnicy otworu około 1 cm; kilka kawałków ręcznika papierowego; sitko do oprószenia rozetek cukrem pudrem (pomijasz jeśli wolisz posypać churros drobnym cukrem); ewentualnie termometr cukierniczy do kontrolowania stopnia nagrzania oleju. Dieta: wegetariańska 1 szklanka wody - 250 ml troszkę ponad 1/4 kostki masła - 60 g 1 niepełna szklanka mąki - 140 g 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki esencji waniliowej około 500 ml oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki drobnego cukru do obtoczenia ciastek Nie obtaczaj ich od razu w cukrze, ponieważ za dużo cukru przyklei się go do ciastek a część cukru może się nawet rozpuścić i całość zacznie się kleić. Z podanej ilości składników wyszło mi 35 ciastek churros o długości około 10 cm każde, z użyciem tylki do wyciskania o średnicy 1 cm. Ciasto przełóż do większego rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 1 cm i z wcięciami w kształcie gwiazdki. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Garnek z ciastem odstaw na blat na kilka minut, by ciasto lekko przestygło, ale nadal pozostało bardzo ciepłe. Każdą serię churros wyławiaj przy pomocy metalowych szczypiec lub sitka i kładź na chwilę na ręcznik papierowy. Moja uniwersalna polewa czekoladowa idealnie sprawdzi się do maczania w niej ciastek.cudownie smakują na ciepło, ale i po całkowitym przestudzeniu. Do gotującej się wody z masłem i cukrem od razu wsyp niecałą szklankę mąki pszennej. Przy pomocy szpatułki z gumową końcówką lub ewentualnie przy pomocy drewnianej łyżki zacznij od razu mieszać ciasto. Na początku miksowania ciasto zacznie się rozdzielać na grudki. Odczekaj kilka minut i dopiero obtaczaj churros w drobnym cukrze lub posypuj je cukrem. Ciasto samo nie odpadnie z tylki, wiec gdy osiągniesz odpowiednią długość, to odcinaj je nożykiem lub obcinaj przy pomocy nożyczek. Zapoznanie się z przepisem pomoże Ci odpowiednio się przygotować. Jeśli wolisz cukier puder, to nie obtaczaj nim churros, tylko delikatnie oprósz ciastka cukrem pudrem po lekkim przestudzeniu ciastek. Zanim zabierzesz się za szykowanie churros, polecam przeczytać wcześniej cały przepis od początku do końca. Churros W średniej wielkości garnku umieść troszkę ponad 1/4 kostki masła, czyli 60 gramów prawdziwego masła. Na nagrzany olej wyciskaj churros długości około 10 cm. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kuleczka ciasta wrzucona do niego zacznie bardzo intensywnie się smażyć, tworząc wokół kaskady bąbelków. W moim przepisie jest jedno duże jajko, dzięki któremu churros smakują jeszcze lepiej i pięknie wyrastają. Churros smaż po około dwie minuty na stronę. Z czasem jednak ponownie się połączy i będzie miało konsystencję gęstego budyniu. Ciasto na hiszpańskie churros jest już gotowe. Polecam olej ryżowy, z pestek winogron lub też olej rzepakowy. Churros to super pyszne i proste do zrobienia ciastka hiszpańskie, które smażymy na głębokim tłuszczu. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż masło całkowicie rozpuści się w wodzie. Woda z masłem powinna się zacząć gotować.