Jeśli kokosanki nie będą zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej (śmiało do 4 dni).Inspiracja do przepisu na kokosanki pochodzi ze strony alattefood Smacznego. Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego szczypta soli Kokosanki przepis Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Z czterech średniej wielkości białek otrzymasz około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Moje kokosanki z białek powstają z wiórków kokosowych, cukru i białek. Napuszone białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. Takie domowe kokosanki to też najlepszy sposób na wykorzystanie białek po cieście drożdżowym. Kokosanki Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości kokosanek, które upiekłam. Są proste i super szybkie w przygotowaniu, więc warto je szykować razem z dziećmi. Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Z podanej porcji składników upiekłam 38 ciasteczek kokosanek o średnicy około 3,5 cm. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. W ten sposób stopniowo dodaj pół szklanki drobnego cukru. Z takiej masy można od razu formować kokosanki. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Do ubitego białka dodaj kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową. Możesz dodać na raz wszystkie trzy szklanki wiórków. Białka jajek mogą być wyjęte prosto z lodówki. W końcu wsypuję też trzecią szklankę wiórków. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej.