Będzie smakował Wam nawet bez dodatku irysów;) 500 g dobrego jakościowo sera na sernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń) 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 4 jajka szczypta soli 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maku ok. 15 sztuk irysów Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (gdyby wierzch zbyt mocno się przypiekał, przykrywamy blaszkę z ciastem folią aluminiową). W osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Dodatkowo: herbatniki na spód Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Generalnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry:) Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo jestem nim oczarowana.