Na 4-6 roladek: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia ostra papryka mielona sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Tym razem, jak już wspomniałam, w połączeniu z mielonym mięsem wieprzowym, czyli tak zwane mięso w mięsie;) Marchewkę ostrugałam za pomocą maszynki do julienne, ale jeśli nie macie takiej, można po prostu marchew pokroić w jak najcieńsze słupki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Udostępnij Zapisz Roladki z kurczaka z marchewką i mięsnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa drobiowego. Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Jeżeli nie lubicie mięsa z posmakiem musztardy można ją pominąć. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.