Jeśli pączki od razu po usmażeniu będziesz kłaść w misce z cukrem (z pominięciem kładzenia ich na ręcznik papierowy), to do pączków przyklei się za dużo cukru a cukier w misce nabierze wilgoci i zacznie się kleić. Pączki z mascarpone W jednej misce umieść razem serek mascarpone, 250 gramów mąki pszennej tortowej, 2 duże jajka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru pudru, szczyptę soli oraz łyżeczkę spirytusu (może być rum a nawet ocet jabłkowy lub sok z cytryny). Liczba porcji: 60 mini pączków Kaloryczność kcal: 50 w 1 mini pączku Dieta: wegetariańska Składniki na pączki 250 g serka mascarpone - 1 małe opakowanie nieco ponad 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g 2 duże jajka łyżka cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płaska łyżeczka wódki lub spirytusu Do zrobienia mini pączków potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500-700 ml oleju roślinnego do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy. Gdy kolejna partia pączków smaży się już na tłuszczu, możesz tę gotową partię przełożyć z ręcznika papierowego do miseczki z mieszanką cukru pudru i drobnego cukru. Pączki z mascarpone po usmażeniu możesz też obtoczyć w domowym cukrze waniliowym lub w cukrze z dodatkiem cynamonu. Pączki z mascarpone to jeden z szybszych pomysłów na słodki deser, który polecam szykować nie tylko na Tłusty Czwartek. Jeśli dasz za dużo proszku, to pączki w trakcie smażenia będą puszczać ciasto bokiem lub też smażyć się na kształt leśnych grzybów :) Jeśli pączek jest w środku dosmażony, możesz wyłowić pączki z tłuszczu i odkładać je na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Jeśli pączki smażą się długo a nadal są w środku surowe, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jest to jednak bardzo orientacyjna ilość kalorii, która zależy od ilości wchłoniętego przez pączki tłuszczu, czy też ilości cukru jaki zostanie użyty do obtoczenia pączków po usmażeniu. Jeśli pączki smażą się krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe) Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia mini pączków z mascarpone. Pozostałe składniki po łyżce cukru pudru i cukru drobnego do 700 ml oleju roślinnego do smażenia Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Takie atrakcje mogą się również wydarzyć, jeśli mąka nie jest dokładnie wymieszana z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączków jest już gotowa, to możesz wyłowić jednego pączka i przekroić go na pół. Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. To mini paczki z serkiem mascarpone, które przygotujesz do smażenia dosłownie w 10 minut! Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. Zamiast cukru pudru możesz użyć drobnego cukru lub cukru wanilinowego. W ten sposób usmaż wszystkie pączki z mascarpone. Polecam na wszelki wypadek przesiać wcześniej mąką z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.