Składniki na polentę: – 850ml bulionu warzywnego – 200g kaszki kukurydzianej – 50g parmezanu – 25g masła – 2 gałązki rozmarynu – sól, pieprz Dodatkowo: – 500g pieczarek – 1 kulka mozzarelli – 1 garść rukoli – 1/2 pęczka tymianku – 2 łyżki oliwy – ocet balsamiczny – sól, pieprz POLENTA: Polentę rozsmarowujemy na papierze i pieczemy przez około 30 minut. DODATKOWO: W czasie pieczenia polenty grzyby płuczemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Gotujemy 8-10 minut do miękkości, zdejmujemy z palnika i mieszamy z parmezanem, masłem, posiekanym rozmarynem i doprawiamy solą i pieprzem. Nieskromnie pisząc, wszyscy byli bardzo zadowoleni i zszokowani, że w tak krótkim czasie udało przygotować się tak wiele potraw. Na upieczonej polencie układamy podsmażone pieczarki, mozzarellę i pieczemy 10 minut, aż ser się roztopi. Z tym przepisem możecie być pewni, że wyjdzie Wam ona obłędnie, a zamiast grzybów możecie użyć czego tylko chcecie, do dzieła! Smażymy na oliwie z listkami tymianku, aż wchłoną całą wodę, którą wcześniej wypuszczą. Mi bardzo pracowicie, gdyż tak jak Wam wcześniej mówiłam to ja organizowałam Wigilię w tym roku dla dość dużej rodziny. Dziś mam dla Was bardzo smaczny przepis na nietypową tartę z polenty.