Zupa z pieczonej pietruszki z jabłkiem Składniki: 6 sporych pietruszek 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 jabłko (zielone jak granny smith) 1 i ½ litra rosołku 1/3 szklanki śmietanki 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1 bułka razowa garść startego sera żółtego Wykonanie Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w oliwie( w 2 łyżkach) i ułożyć na blasze do pieczenia. Jeżeli dość macie tradycyjnych zup i znanych smaków to mam dziś dla Was zupę krem z pieczonej pietruszki z dodatkiem jabłka. W tym czasie pokroić cebulę w piórka, selera w kawałki a czosnek posiekać. Gotować 10 minut.w tym czasie bułkę pokroić w kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i posypać serem. Pietruszkę pieczemy najpierw w piekarniku z dodatkiem oliwy - dzięki czemu zyskuje delikatny, lekko słodkawy, przydymiony smak.