1 op. tortilli (5-6 sztuk) około 700-800 g mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy około 250 g tartej mozzarelli zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Przenosiłam je wówczas ostrożnie do podłużnej blaszki, tzw keksówki, układałam pionowo, oparte o brzeg blaszki, napełniałam tartą mozzarellą i zapiekałam dalej przez kilka minut, aż ser się roztopił. Zapiekałam więc rożki do czasu, aż ser na ich dnie się rozpuścił i scalił całość (przez kilka minut). U mnie jednak, w takiej wersji, ser się wysypywał i roztapiał na blaszce. Rożki podałam razem z sosem czosnkowym, ale myślę, że nawet ketchup się nada. Tortille kroimy na 3 części, tak jak to pokazane na zdjęciu poniżej. Należy uważać, aby brzegi nie przypiekły się zbyt mocno (aczkolwiek lekko przyrumienione są przyjemnie chrupiące). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy, pilnując by cebula się nie przypaliła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy przez chwilę cebulę. Rożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, łączeniem do dołu. Zapiekamy dalej, aż do roztopienia się sera. Gdy papryka stanie się szklista, dodajemy mięso mielone. Pod koniec czasu pieczenia rożki ostrożnie napełniamy kolejną porcją mozzarelli*.