Tiramisu

Ewa
Desery
27.04.2020 10:09
Tiramisu

Pamiętaj jednak, że okrągłe biszkopty są delikatniejsze i nie należy ich zbyt mocno nasączać kawą (podłużne biszkopty mają dodatkową cukrową warstwę i są odrobinkę twardsze, dlatego też są tutaj bardziej polecane). 500 g serka mascarpone około 250-400 g biszkoptów lady fingers (w zależności od tego ile warstw chcemy uzyskać) 4 jajka 1/2 szkl. Włosi wiedzą co dobre, a ich kuchnia jest jedną z moich ulubionych 🙂 Tiramisu bardzo lubię i robiłam je już w kilku wersjach – bez jajek, na samych żółtkach, oraz z dodanymi do masy ubitymi na sztywno białkami. mocnej kawy szczypta soli gorzkie kakao do oprószenia 1-2 łyżki likieru amaretto Jajka wyparzamy, w tym celu zanurzamy je na dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Ja nie chciałam rezygnować z ilości cukru, a jednocześnie nie chciałam by deser był zbyt słodki, dlatego też przygotowałam tiramisu składające się z 3 warstw. Jeżeli masę podzieliliśmy na 3 części, rozkładamy kolejną warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, wykładamy resztę kremu, wierzch oprószamy kakao. Kolejna próba, w przyszłości, będzie chyba wariacją na temat dzisiejszej propozycji, z pomniejszeniem ilości białek do połowy. Na biszkopty wykładamy część kremu (u mnie 1/3, może być też połowa), wyrównujemy. Zanurzamy w niej, na dosłownie kilka sekund, podłużne biszkopty. Jak go tutaj nie lubić, kiedy nasączone w gorzkiej kawie biszkopty idealnie równoważą słodycz kremu. Gdy cukier się rozpuści, pianę z białek delikatnie łączymy z masą żółtkowo-serową. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Tiramisu to chyba jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/27/tiramisu/