Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Ciasta
29.12.2019 10:16
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Składniki: ok. 500 g herbatników kakaowych 500 g mascarpone 250 g śmietanki 36% 1 puszka (460 g) kakaowej masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru 1 duży wafelek typu Prince Polo (50 g) 100 g orzechów laskowych Polewa czekoladowa: 50 g mleka 50 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 50 g orzechów laskowych Następnie dodać 50 g orzechów i posiekanego wafelka i wymieszać łyżką. III masa: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z 50 g orzechów. Dodatkowo: pralinki Ferrero Rocher do dekoracji Orzechy (100 g do kremu i 50 g do polewy) uprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich zacznie lekko pękać. Uwielbiam pralinki Ferrero Rocher, dlatego musiałam wypróbować też to ciasto 🙂 W skład wchodzą herbatniki czekoladowe, mascarpone z bitą śmietaną, orzechy i czekoladowa masa kajmakowa, co sprawia, że ciasto jest bardzo bogate i słodkie 🙂 Dodać pozostałe orzechy (50 g) i dokładnie wymieszać. Znowu ułożyć warstwę herbatników, a na nią masę z cukrem pudrem (I masa). Na herbatniki wyłożyć masę z orzechami i wafelkiem (II masa). Gotowe ciasto można udekorować pralinkami, ale według mnie jest ono na tyle słodkie, że można pominąć. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nią masę kajmakową (III masa). Ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Na dnie formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm (ja użyłam szklanej formy) ułożyć herbatniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/ciasto-ferrero-rocher-bez-pieczenia/