Imbir posiada następujące właściwości lecznicze: – przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, – przeciwwymiotne, – obniżające cholesterol i ciśnienie krwi, – ułatwiające trawienie, – przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany, – rozgrzewające, – przeciwobrzękowe, – bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności), – łagodzące bóle menstruacyjne, – zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu, – zwiększające odporność organizmu. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 cytryna – 100 g erytrytolu – 1 litr wody gazowanej mineralnej – 100 g imbiry Picie domowego piwa imbirowego zawiera same zalety: jest tanie w przygotowaniu, nie zawiera alkoholu, nie zawiera cukru i napój jest zdrowy. Imbirowe piwo jest często wytwarzane z drożdży i potrzebuje kilku dni oczekiwania na fermentację, ale ta wersja domowego napoju bezalkoholowego jest znacznie szybsza. Z okazji, że już niebawem Sylwester i sądzę, że odwiedzają tą stronę osoby, które nie piją napojów alkoholowych to ten napój z imbirem i cytryną będzie idealnym zamiennikiem. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Przed podaniem możemy je umieścić w lodówce jeśli lubimy piwko w temperaturze pokojowej to możemy pić od razu. Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Piwo imbirowe smakuje naprawdę dobrze i orzeźwiająco idealnie nie tylko na gorące dni ale idealne do spotkań rodzinnych. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. To właściwie sok z imbiru połączony z cytryną i wodą gazowaną. Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu.