Strucla makowa – przepis: Składniki na 2 duże strucle: I. Masa makowa: 1/2 kg maku, 8 łyżek miodu, 100 g masła, 2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego, 2 jajka, 50 g rodzynek, 50 g suszonych moreli, 70 g suszonych śliwek, 70 g blanszowanych migdałów, 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej II. Ciasto: 1/2 kg mąki, 30 g drożdży, 250 ml letniego mleka, 200 g cukru, 150 g masła, 3 jajka, 2 białka do smarowania wnętrza strucli Przygotowanie: I. Ciasto: Utrzyj na sztywną masę jajka z masłem i cukrem. Nie przejmuj się, jeśli makowiec popęka, na smak to nie wpłynie i nikt Ci nie wmówi, że to pyszne ciasto jest z cukierni. Wystarczy, że oddzielisz białka od żółtej z 2 jajek, które finalnie mają wylądować w masie makowej. W moim piecyku strucla zawsze pęka, a w piekarniku mojej mamy nigdy, choć piekę ciasto z tego samego przepisu. Masa makowa Mak zalej wrzątkiem, tak, aby go całkowicie przykrył i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rozetrzyj drożdże z mlekiem, 2 łyżki zaczynu odłóż – dolejesz je do masy makowej. Możesz zabezpieczyć struclę zwijając ją w papier do pieczenia, zostawiając 1,5 cm wolej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Strucla makowa z miodem Strucla makowa – Rady: Mak Mak możesz zalać gorącym mlekiem zamiast wodą. Sernik na zimno z twarogu z wiaderka https://www.zjem-cie.pl/prosty-sernik-na-zimno-z-twarogu-z-wiaderka/ Jeśli do masy makowej zapomnisz dodać drożdżowego zaczynu (dzięki niemu nie będzie luk między ciastem, a masą), to możesz jeszcze uratować sytuacje. Strucle piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto możesz posmarować lukrem i posypać migdałami lub smażoną skórką pomarańczową. Mak gotuj w wodzie, w której się moczył przez 15 minut. Następnie odcedź go i zmiel 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa z nasadką o najmniejszych oczkach. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Na ostatnim etapie przygotowywania masy makowej dodaj do niej żółtka i sztywne białka. Finał: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 2 części. Placki posmaruj białkiem, połóż na każdy masę makową i ją również posmaruj białkiem. W dużym płaskim rondlu roztop masło i dodaj zmielony mak i posiekane bakalie (rodzynek nie musisz kroić). Dopiero kilka lat temu za namową Teścia upiekłam struclę makową z tego przepisu. Ale nie dziwię się temu, bo połączenie bakalii, delikatnego ciasta drożdżowego, miodu i maku zobowiązuje! Do wystudzonej masy dodaj 2 łyżki drożdżowego zaczynu i jajka. Organizacja Przyznaję, że zrobienie strucli z własną masą makową jest czasochłonne. Bezpłatny E-book z poradami, jak wykorzystać produkty, które zalegają Ci po świętach w lodówce. Ale pracę można podzielić na 2 dni i tak sugeruję.