Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie Takich śledzi po prostu nie może zabraknąć na moim stole. Śledzie w oleju możecie pokroić, zostawić w całości lub zwinąć w ruloniki. A czy i u Was na świątecznym stole zawsze muszą pojawić się tradycyjne śledzie w oleju? Rada: Śledzie można też od razu zwinąć w roladki (tak jak u mnie), jest to zabieg czysto dekoracyjny (wolę tak podane śledzie). Do szklanego naczynia z pokrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli, listki laurowe, ziarenka pieprzu, śledzie i znów cebule i resztę składników. Składniki: - 0,5 kg śledzi a la matjas - olej rzepakowy - 4-5 ziela angielskie - 2 mniejsze cebule - kila ziaren czarnego pieprzu - 3 listki laurowe - świeżo mielony czarny pieprz - szczypta majeranku (opcjonalnie) Przygotowanie: Śledzie w oleju z cebulą trzeba przygotować dzień wcześniej. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka, solimy i odkładamy na około 15 minut.