Ciasto Biskup to pyszne warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta, weekend i urodziny

Helka
Ciasta
21.12.2019 19:30
Ciasto Biskup to pyszne warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta, weekend  i urodziny

Składniki na biszkopt: 5 jajek (rozmiar M) szczypta soli 1 szklanka cukru zwykłego lub drobnego do wypieków – ok. 220 g 3 łyżki mąki pszennej – ok. 45 g 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej – ok. 25 g pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na bezę (biszkopt z makiem i kokosem): 5 białek (jajka rozmiar M) 1 szklanka cukru drobnego do wypieków – ok. 220 g 1 szklanka suchego maku – ok. 150 g 1 szklanka wiórków kokosowych – ok. 75 g szczypta soli Składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 3 czubate łyżki cukru zwykłego 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią (16 g) 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej – 45 g 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 30 g 200 g miękkiego masła szczypta soli Na koniec dodać obie mąki przesiane przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość na najniższych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników lub ręcznie za pomocą rózgi kuchennej. Składniki na warstwę z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki wody – 500 ml 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 100% owoców (razem 440 g) Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż wszystko dokładnie się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady gorzkiej 64% 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36% Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodać do niego mieszankę mąk rozrobioną w mleku i cały czas mieszać (za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej), by nie było grudek. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Na wierzch rozlać esy floresy z polewy czekoladowej (można za pomocą łyżki lub przez rękaw cukierniczy). Przelać masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt makowy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 20 minut. Przepis na ciasto Biskup: Jak zrobić jasny biszkopt na spód ciasta? Tak więc jeśli lubicie bezowe ciasta z makiem, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciasto Biskup. Jeśli lubicie ciasta z makiem, to polecam również wypróbować mój sprawdzony przepis na ciasto Makowa Panienka. Następnie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i wyłożyć go do góry nogami na kartkę bądź deskę. Następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń do puszystej masy maślanej, cały czas miksując na niskich lub średnich obrotach. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać za pomocą rózgi kuchennej z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Ciasto Biskup to pyszne, warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta lub urodziny. Mój mąż, mimo iż nie przepada za kokosem, to jednak to ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi pokochał od pierwszego kęsa. Tę samą blaszkę, w której piekł się jasny biszkopt, ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło mikserem wraz ze szczyptą soli na jasny puch. Zagotować 2 szklanki wody i do gorącej wrzucić 2 galaretki w proszku, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć polewę z palnika i odstawić na bok. Do tego galaretka z czarną porzeczką i spód z jasnego biszkoptu. Do dużej misy miksera wrzucić białka, dodać szczyptę soli i ubić całość na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-biskup/