Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!

Helka
Obiad
26.10.2016 20:53
Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!

– Składniki: 2 średniej wielkości cukinie (każda po 400g) pół woreczka białego ryżu (50g – masa przed ugotowaniem) 1 woreczek kaszy jaglanej (100g) 1 cebula zwykła średniej wielkości 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Madero (190g) 2 ząbki czosnku olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii niewielka szczypta chilli w proszku sól, pieprz do smaku 10 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych) 1 cebula czerwona pokrojona na grube plastry 50 dag sera typu feta listki pietruszki Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! No podsmażonej cebuli i czosnku dodać ugotowany ryż, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę bazylii, szczyptę chilli w proszku oraz 1/4 szklankę wody. Pomiędzy cukinię oraz na cukinię poukładać czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Po upieczeniu wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika a cukinie ozdobić listkami świeżej natki pietruszki oraz serem feta pokrojonym w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy, dodać cebulę, doprawić ją delikatnie solą i pieprzem, smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił. Doprowadzić do wrzenia i następnie dodać już ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony mniammniam Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/10/26/cukinia-faszerowana-ryzem-kasza-jaglana-fit/