Składniki: Na farsz: - około 450 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) - 1 duża cebula - 2-3 liście laurowe - 2-3 ziela angielskie - 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) - świeżo mielony pieprz i sól do smaku - opcjonalnie majeranek do smaku (około 0,5 łyżeczki) - olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy od Woj-len Na ciasto: - 600 g mąki pszennej typ 500 – u mnie mąka TOTA - 3/4 płaskiej łyżeczki soli - 2 łyżki masła - 2 jajka klasy M - gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz uwagi poniżej) Przygotowanie: Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (nieco powyżej ich wysokości). Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć ja robię to od razu ręką – wystarczy zgarniać najpierw mąkę, nie wkładamy ręki do gorącej wody). A wracając do przepisu na świąteczne uszka z kapustą i grzybami Do przygotowania uszek wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto z masłem i jajkami. Przygotowujemy ciasto na uszka Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie wbijamy w nie dwa jajka, dodajemy 2 łyżki masła i stopniowo powoli po troszku wlewamy gorącą wodę. Kapustę drobno siekamy (, jeśli jest zbyt kwaśna warto ją przepłukać na sicie), przekładamy do garnka i wlewamy nasz wywar z grzybów (o ile nasz wywar nie jest gorzki). Na środek nakładamy farsz, składamy na pół, boki dokładnie zlepiamy, a powstałe rogi łączymy tworząc w ten sposób kształt uszka. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Ale na szczęście nie liczy się to jak uszka wyglądają, ale jak smakują 🙂 Przyznam Wam szczerze, że jeśli chodzi o uszka czy pierogi, to nie jestem “mistrzynią idealnych kształtów 😉 Raz wyjdą mi śliczne, raz mniej efektowne, jeśli chodzi o aspekt wizualny. Jednak w tym roku postawiłam na wersję uszek z kapustą i grzybami. I tym właśnie przepisem na uszka się z Wami dzielę. Na pewno na moim stole będą też gościć paszteciki grzybowe, które szczerze Wam polecam. Zostawiamy do namoczenia na minimum 2 godziny (najlepiej na noc). Jeśli płynu jest za mało lub nie mamy wywaru z grzybów dolewamy wodę (do wysokości kapusty). Choć… pewnie zrobię jeszcze małą porcję uszek z farszem na bazie pieczarek. U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Po wypłynięciu na wierzch odczekujemy 1-2 minuty i wyciągamy je łyżką cedzakową. Uszka z kapustą i grzybami Uszka, to tradycyjne świąteczne danie. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na lekko podsypaną mąką macie/blacie. Gdy ciasto zaczyna być plastyczne nie dolewamy więcej wody. Z tym ciastem naprawdę dobrze się pracuje.