Składniki na tortownicę 18 cm Spód: - 100 g ciastek maślanych - 20 g masła Masa serowa: - 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej) - 170 ml śmietanki 30 % - 4 jajka - 3/4 szkl cukru - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżki mąki pszennej - kilka kropel esencji waniliowej Polewa karmelowa: - 1/3 szkl cukru - 3 łyżki śmietanki 30 % - 1 i 1/2 łyżka wody - 10 g masła Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie ) Chciałabym Wam także życzyć aby wszystkie potrawy i wypieki udały się i smakowały wyjątkowo w tym dniu :) Chciałabym Wam także życzyć aby wszystkie potrawy i wypieki udały się i smakowały wyjątkowo w tym dniu :) Spód z ciasteczek 1. Ciastka kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami do utworzenia mokrego piasku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji. Jak tylko to się stanie to zdejmujemy z palnika i wlewamy śmietankę oraz masło. Jak tylko to się stanie to zdejmujemy z palnika i wlewamy śmietankę oraz masło. Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem.. 4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki. Kremowy Sernik Z Polewą Karmelową To już ostatni przepis przed świętami dlatego chciałam Wam życzyć radosnych, pogodnych (chociaż chciałabym śnieżnych) Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut. Do rondelka wkładamy cukier i wodę, podgrzewamy aż do zagotowania.