Bitki wołowe

Anna
Obiad
31.03.2020 17:20
Bitki wołowe

Liczba porcji: około 1200 gramów Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania 1 kg wołowiny - zrazowa górna, krzyżowa lub rozbratel 2 szklanki wody 2 średnie cebule - 300 g 2 łyżki smalcu np. gęsiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej przyprawy i zioła: 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu ewentualne dodatki: grzyby suszone, suszone śliwki, gałązka rozmarynu, koncentrat pomidorowy, sos sojowy lub grzybowy Bitki wołowe Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Mięso wołowe nie rozbija się z taką łatwością jak wieprzowe, więc nie martw się, jeśli nie spłaszczy się znacząco. Razem z wodą i przyprawami możesz też dołożyć kilka suszonych grzybów lub też łyżkę grzybów w proszku. Jedną łyżkę mąki pszennej (ewentualnie skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej) rozprowadź w niewielkiej ilości ziemnej wody a następnie wlej do garnka z bitkami i sosem. Zagotuj wodę na patelni i przelej do garnka (w ten sposób zbierzesz z patelni resztki sosu). : Po godzinie duszenia możesz dołożyć do garnka kilka suszonych śliwek, gałązkę rozmarynu lub też dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdzi się też surówka z kapusty pekińskiej Z czym podasz bitki wołowe? Gotowe plastry mięsa przekładaj przy pomocy szczypiec do osobnego garnka (na razie nie umieszczaj garnka na palniku). W garnku umieść też trzy listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli i pozostały pieprz (pół płaskiej łyżeczki). W ten sposób duś bitki wołowe w sosie przez pełną godzinę. Bitki wołowe świetnie smakują podane z kaszą gryczaną, tłuczonymi ziemniakami lub też kluskami śląskimi. Na bitki wołowe najlepsze będzie mięso od udźca: krzyżowa lub zrazowa. Sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy jest już odpowiedni (możesz bowiem dodać jeszcze trochę soli, pieprzu lub może szczyptę chili). Drugie w kolejności polecam mięso od karku, czyli rozbratel lub ewentualnie łopatkę wołową. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do takiej, by mięso w sosie tylko lekko mrugało. Jeśli lubisz cebulę w sosie, to śmiało możesz też wkroić i trzy cebule. Po to właśnie podałam też w składnikach ewentualne dodatki, jakimi można wzbogacić smak dania. Plastry mięsa smaż na rumiano z obu stron po około trzy minuty. : Zamiast soli możesz użyć dwóch łyżek sosu sojowego lub też sosu sojowo grzybowego. Możesz też wlać do garnka dwie szklanki wrzątku bez przelewania go na patelnię. Możesz go pominąć, chociaż polecam spróbować, ponieważ nie czuć go tak bardzo w sosie. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Na patelni powinno zostać sporo tłuszczu i sosu z mięsa. Jeśli położysz całe mięso na raz, to wołowina zamiast się smażyć, zacznie się gotować. Na patelnię dodaj dwie łyżki smalcu gęsiego lub ewentualnie wieprzowego. | Bitki Najważniejsze w bitkach jest mięso wołowe. Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, to nie jest on konieczny w przepisie. Ja pokroiłam je w piórka a następnie jeszcze na pół. Z podanej ilości składników otrzymasz trochę ponad 1200 gramów bitek wołowych z sosem. Nie polecam wołowiny sprzedawanej na tackach z marketu. Nie sięgnęłam bowiem po wymienione w składnikach dodatki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/bitki-wolowe