Ciasto: 200 g mąki 15 g drożdży 1 jajko kl M 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18 % lub ewentualnie gęstego jogurtu greckiego 40 g masła 50 g cukru Masa makowa: 150 g maku mielonego 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :)1.W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W ten sposób z początku i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)7. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 30 x 25 cmnastępnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec. Dodatkowo: lukier do polania owoce/skórki kandyzowane najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę (tutaj zdjęcie z rolady z białym makiem) Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. Mąkę, cukier puder i masło siekam dziobie łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.