GRAVLAX Z BURACZKAMI

Przekąski
19.12.2019 9:45
GRAVLAX Z BURACZKAMI

Gravlax z buraczkami kawałek łososia ze skórą ( ok 700- 800 g) 1 burak 50 g brazowego cukru 100 g soli 1 peczek koperku 1 cytryna 2 łyzki chrzanu SOS 200 ml śmietany kwaśnej 18% 1 czubata łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny pół pęczka posiekanego koperku 3 łyżki kaparów sól, pieprz do smaku Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo) zawinąć dokładnie w folię ( najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Gravlax to tradycyjne danie z kuchni skandynawskiej i jest to surowy łosoś marynowany przez kilka dni - najczęściej w mieszance soli, cukru, soku z cytryny i koperku. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu ale wymaga kilka dni leżakowania, więc trzeba pamiętać o tym i przystąpić do przygotowań kilka dni przed Wigilią. Idealne jako przekąska z sosem śmietanowym z chrzanem i kaparami, super jako dodatek do chleba. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/12/gravlax-z-buraczkami.html