Składniki na około 5 bułeczek 275 g mąki pszennej 150 ml mleka razem z 3-4 łyżkami słodkiej śmietanki 15-20 g drożdży 3/4 łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki roztopionego masła (jest to około 50 g ) Z kawałków kulamy bułeczki tak aby łączenia ciasta były na spodzie a wierzch bułeczki pozostawał gładki, przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. 1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek) sezam do obsypania bułeczek 1. Z letniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) 2. Gotowe ciasto odstawiamy aby podwoiło swoja objętość na około 1 h. 4.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/01/bueczki-sniadaniowe.html