Składniki: 100 g suszonych jabłek 200 g mąki 80 g cukru trzcinowego 100 g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 25 ciastek) Jabłka miksujemy w robocie kuchennym na drobne kawałki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy i posypujemy kruszonką (można ją lekko wcisnąć w ciastka). Biorąc pod uwagę fakt, że My tak średnio za słodkościami, ja coś tam dziubnę, ale też bez szaleństw (choć czasem szaleństwa się zdarzają) to ten… 25 ciastek poszło! Podobne przepisy: Wielkanocne ciastka ze śmietaną i orzechami Ciastka maślane Ciastka cytrynowe z migdałami Ciastka owsiane z kardamonem i cynamonem Tzn. były. Ps. Cukru klasycznie dałam mniej niż w oryginale, a i tak wyszły bardzo słodkie. Szukałam przepisów na wykorzystanie suszonych jabłek, których miałam w nadmiarze.